Terugblik: Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden

Terugblik: Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden

Voor de 21ste keer organiseerde het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, NiNsee, de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden op zaterdag 1 juli 2023 in het Oosterpark in Amsterdam.

Voorafgaand aan de herdenking was er de jaarlijkse Bigi Spikri optocht, een gezellige en kleurrijke optocht met mensen in traditionele kledij om de afschaffing van de slavernij te herdenken & vieren.‘Bigi Spikri’ is een Surinaams begrip en betekent letterlijk ‘grote spiegel’. Tijdens een jaarlijkse feestelijke parade in Suriname liepen de uitgedoste mensen vroeger langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden. Vanuit Amsterdam Zuidoost werd er dit jaar voor het eerst ook een grote optocht ‘Zuidoost Beseft’ georganiseerd naar de herdenking in het Oosterpark. Het fotoverslag van deze optocht bekijk je hier.

De Nationale Herdenking valt dit jaar samen met de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. De ceremonie werd bijgewoond door Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister president Mark Rutte. De koning maakte met ‘hart en ziel’ excuses voor het Nederlandse slavernijverleden.

Foto credit: Isaac Owusu