In de Afro-Surinaamse Winti cultuur staan de kleuren blauw en wit voor de voorouders, de kabra. Het blauw verwijst naar de koninklijke voorouderlijke lijn van West-Afrika, het wit voor de dood, maar ook voor reinheid en zuiverheid. Delfts blauw is een type aardewerk dat bekend staat om zijn blauwe en witte decoratie. Al sinds de 17e eeuw is het Delfts blauw een oer-Hollandse traditie die je terugzag op vazen, borden, schotels en tegels. Maar wat gebeurt er als we deze twee tradities samenbrengen in één (nieuw) object? Ontstaat er dan zoiets als Kabra Blauw?
Souvenir Herdenkingsjaar
Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde Nederlandse geschiedenis. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden, toenmalige koloniën van het Nederlands Koninkrijk, bij wet afgeschaft.
Toch moest een groot deel van de tot slaaf gemaakten hierna onder staatstoezicht nog tien jaar lang op de plantages blijven werken om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Om die reden is voor velen in het toenmalige koninkrijk de slavernij pas daadwerkelijk ten einde gekomen in 1873.
Kabra Blauw zoutvaatje
Het Kabra Blauw zoutvaatje heeft een uiterlijk in de stijl van het oer-Hollandse Delfts blauw en wordt geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Heinen Delfts blauw naar een ontwerp van kunstenaar Boris van Berkum. Dit Kabra Blauw zoutvaatje zorgt op een simpele manier voor verbinding, herkenning en reflectie en biedt zo ruimte om het gesprek aan de keukentafel te voeren over deze Nederlandse geschiedenis.
Het zoutvaatje is deels geïnspireerd op het Kabra masker dat op 1 juli een ceremoniële rol heeft bij de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden en het vaatje is een miniatuur versie van een groter pronkobject; de Kabra Blauw dekselvaas.
De Kabra Blauw objecten zijn ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Boris van Berkum in samenwerking met de Surinaams-Nederlandse wintipriesteres Marian Markelo. Boris en Marian ontwierpen eerder het Kabra Masker (vooroudermasker) in 2012, dat tijdens de herdenking op 1 juli altijd een ceremoniële rol heeft bij het plengoffer. Nu komt daar dus een Kabra Blauw zoutvaatje bij!
Ontwerp: Boris van Berkum, kunstenaar serie Kabra Blauw (oa handbeschilderde dekselvazen, zoutvaatjes in samenwerking met Marian Markelo)
Kennisdeling: NiNsee, winti-priesteres Marian Markelo
Productie: Heinen Delfts Blauw, NiNsee