Educatie

 

Slavernij en jij

Voor iedereen die meer wil weten over het Nederlandse slavernijverleden is er de website Slavernij en Jij. Op deze site treft de bezoeker onmisbare basiskennis over dit deel van de Nederlandse geschiedenis. Een groot aantal wetenschappers en deskundige auteurs schreef eraan mee. Slavernij en Jij is geen encyclopedische opsomming van gebeurtenissen, maar geeft op prikkelende en educatief verantwoorde wijze essentiΓ«le thema’s uit het Nederlandse slavernijverleden weer. De website is daarom zeer geschikt voor docenten, scholieren en studenten van VMBO-T, HAVO, VWO en MBO. De trans-Atlantische slavernij is een van de vijftig vensters uit de Canon van de Nederlandse Geschiedenis.

Ontdek meer op de website van Slavernij en jij

Keti-Koti lespakket bij het Wereldmuseum

Het Wereldmuseum in Amsterdam heeft een lespakket samengesteld over Keti Koti. Op de museumwebsite vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij Keti Koti.

Bekijk het Keti Koti-lespakket op de website van het Wereldmuseum

Keti Koti Junior – Kant en klare les

Deze les neemt de jaarlijkse viering van Keti Koti op 1 juli als uitgangspunt om slavernijgeschiedenis te behandelen. Leerlingen leren in dit online lesmateriaal over het koloniaal verleden dat Suriname, de Antillen, West Afrika en Nederland delen. Sinds enkele jaren is er ook een Keti Koti Junior. Schoolklassen uit Amsterdam-Oost krijgen lessen over slavernij (NiNsee i.s.m. Wereldmuseum), gaan creatief aan de slag ( De Rode Loper op School), en er is een kinderherdenking met een heel programma. Omdat steeds meer scholen aandacht aan het slavernijverleden en aan Keti Koti geven is deze les ontwikkeld door NiNsee en het Wereldmuseum.

In deze les zitten 30 slides, met interactieve quiz, tekstslides en 4 videos.

Bekijk de les via Lesson Up