De Rehabilitatie van Tula

De Rehabilitatie van Tula

 

Na 228 jaar is er eindelijk eerherstel voor de Curaçaose verzetsstrijder ‘Tula’. Van 17 augustus tot 19 september 1795 verzetten de tot slaaf gemaakten op Curacao zich tegen de Nederlandse slavenhouders, in een strijd voor hun vrijheid en gelijkheid.

Tula, de koploper van deze opstand, werd op 3 oktober 1795 onrechtmatig geëxecuteerd, waarna hij eeuwenlang als schurk werd afgeschilderd door het koloniale bewind. Jarenlang hebben verschillende kunstenaars, activisten en intellectuelen uit de Curaçaose gemeenschap gepleit voor het eerherstel van Tula. Het Curaçaose bestuurscollege, besloot om op 17 augustus 2010, de dag van de vrijheidstrijd (Dia di Lucha di Libertat), de eer van Tula en zijn medestrijders te herstellen. Dit jaar, op 3 oktober 2023, volgt ook de Nederlandse regering in dit gebaar.

Daarom organiseren we op 3 oktober, samen met Pakhuis de Zwijger, de Tula-lezing. We nodigen Prof. mr. Wouter Veraart uit om ons meer te vertellen over de juridische insteek en gevolgen van het eerherstel. Na deze lezing brengen we onderzoekers, kunstenaars en andere experts uit Curaçao (en de andere eilanden in het Koninkrijk) samen voor een gesprek over de impact van het eerherstel voor de gemeenschap.

Het programma start om 20.00uur en is gratis. Meer informatie over deelname en het programma van 3 oktober lees je via Pakhuis de Zwijger.