Wat de excuses van 19 december hebben veranderd: ‘We praten er nu over, dat is zo bijzonder‘

Wat de excuses van 19 december hebben veranderd: ‘We praten er nu over, dat is zo bijzonder‘

Het Nederlandse tv-programma Een Vandaag verrichte de afgelopen weken een onderzoek naar de doorwerkingen van het slavernijverleden in onze samenleving.

“Awe mi ta pidi diskulpa. Tide mi wani taki pardon.” Zo bood minister-president Mark Rutte een half jaar geleden namens de Nederlandse regering excuses aan voor het slavernijverleden. Een keerpunt: “Hij gaf woorden aan wat lang verborgen was.” Ze ging met open blik richting het Nationaal Archief, die maandagochtend in december: kwartiermaker Peggy Brandon van het Nationaal Slavernijmuseum. Ze is een nakomeling van tot slaaf gemaakten en was uitgenodigd door de Nederlandse regering voor een ‘betekenisvol moment’.

Dat de premier de woorden uit zou gaan spreken, vond ze bijzonder. “Het was eigenlijk voor het eerst dat vanuit de regering een hooggeplaatst iemand, uit die dominant witte cultuur, praatte over mensen die onze verzetshelden zijn. En hij noemde hun namen. Dat was een heel vreemd moment.” Uiteindelijk schoten daarbij de tranen in haar ogen: “Het werd wel emotioneler dan ik had verwacht.”

Rutte sprak ook de volgende woorden uit: “Ik noem vandaag met eerbied de namen van Tula op Curaçao, Jolicoeur, Boni en Baron in Suriname, One-Tété-Lohkay op Sint Maarten. En we gedenken al die naamloos gebleven vrouwen en mannen die door de eeuwen heen heldhaftig de vrijheid zochten en daar vaak op de meest gruwelijke manier voor werden gestraft.”

“Ook dat raakte mij echt”, zegt Brandon over het moment dat Rutte sprak over de marteling en het doden van slaven. “Omdat dat ook dingen zijn waar je in families vaak niet over praat. Toen hij dat zei en ik dat ook bijna kon voelen, gebeurde er iets voor mij. Weet je, hij geeft woorden aan iets wat heel lang verborgen is. Dat raakte me.”

Bekijk het volledige verslag hier op de website van EenVandaag.