Verzet tegen komst kamervoorzitter naar Nationale Herdenking

Verzet tegen komst kamervoorzitter naar Nationale Herdenking

De stadsdeelcommissie Zuidoost wil niet dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma op 1 juli voor de Nationale Herdenking Slavernijverleden naar Amsterdam komt. Stadsdeelcommissielid Dylan Lennox Bakker (Bij1) diende vorige week in stadsdeel Zuidoost een motie in waar de gemeenteraad wordt gevraagd om zich uit te spreken tegen de komst van Martin Bosma (PVV) tijdens de Nationale Herdenking op 1 juli in het Oosterpark. Bakker vindt dat erop aangedrongen moet worden een ‘vervangende vertegenwoordiging’ vanuit de Tweede Kamer te laten komen.

Bosma is op 1 juli uitgenodigd in het Oosterpark om een krans te leggen bij het Nationaal Slavernijmonument. Hij doet dat niet als Tweede Kamerlid, maar als voorzitter namens de gehele Tweede Kamer. Zes van de tien commissieleden in Zuidoost maken daar geen onderscheid in: ze beargumenteren dat waakzaamheid voor de democratie geboden is na de verkiezingswinst van de PVV. Ze noemen PVV bovendien een partij die niet staat voor gelijke rechten en verwijten Bosma racistische uitspraken in het verleden.

PvdA-stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing zei de motie ‘ingewikkeld’ te vinden en meer tijd nodig te hebben om een standpunt in te nemen dat ‘recht doet’ aan het gevoel van inwoners – al zei ze de motie ‘niet te willen ontraden’ als de commissieleden deze boodschap willen overbrengen aan de gemeenteraad.

Burgmeester Halsema zei de emotie te begrijpen, maar vindt het belangrijk dat Bosma’s komst niet politiek wordt gemaakt. “Ik vind het van groot belang dat het hoogste orgaan van het land, de Tweede Kamer, vertegenwoordigd is. Dat moet je niet politiek maken. Deze keer is het deze voorzitter, de volgende keer een andere voorzitter.”

NiNsee wijst er ook op dat de aanwezigheid om de functie gaat en dat Bosma daar niet als Tweede Kamerlid is. Lees meer in het artikel van het Parool en lees hier de volledige verklaring van afgelopen week van NiNsee voorzitter Linda Nooitmeer.