Terugblik: Keti Koti Lezing 2023

Terugblik: Keti Koti Lezing 2023

Dit jaar spreekt professor David Olusoga tijdens de Keti Koti Lezing 2023 van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) in het Tropenmuseum in Amsterdam. David Olusoga, hoogleraar Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Manchester, zet zich als historicus, filmmaker en (televisie)presentator in voor de erkenning van mensen van kleur en hun rol in de wereldgeschiedenis.

Keti Koti Lezing 2023 – De stilte verbroken

De rol van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in de nieuwe wereld in de ontwikkeling van de Europese economieën en culturen is vele decennia – in sommige gevallen zelfs eeuwenlang – opzichtig verborgen gehouden: in alle openheid en desondanks onzichtbaar. Begin 21ste eeuw kwam een ongekende onderzoekswoede op gang, in een poging af te rekenen met deze geschiedenis. Overheden, bedrijven, (liefdadigheids)instellingen, universiteiten, kranten en zelfs nazaten van dynastieën slavenhandelaars en slavenhouders haalden onderdrukte geschiedenissen naar boven, soms gevolgd door enige vorm van herstelrecht.

Die historische omslag heeft niet alleen nieuwe, ongemakkelijke hoofdstukken toegevoegd aan voorheen zo comfortabele (want onbetwiste) nationale geschiedenissen, maar stelt ook de meer diepgaande vraag welke sociale functie geschiedenis in de 21ste eeuw kan en zou moeten hebben.

De Keti Koti Lezing is een belangrijke gelegenheid om stil te staan bij de geschiedenis van de slavernij en hoe dit gruwelijke verleden nog altijd doorklinkt in het heden.
De lezing maakt deel uit van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat door de overheid is uitgeroepen van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024.