Categories: Nieuws

Kimberley Piqué

Share
Nazaten van tot slaaf gemaakten omhelzen elkaar bij het slavernijmonument in Amsterdam.

18 mrt 2022
Auteur: NiNsee

Instanties zonder binding met koloniale geschiedenis maar met ervaring met fondsenwerving verdrukken organisaties die al jaren bezig zijn het slavernijverleden van Nederland op de kaart te zetten. Dat doen ze omdat er geld mee te verdienen valt, stelt het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) tegenover NU.nl.

Voorzitter Linda Nooitmeer: “Organisaties die van nature weinig hebben met het onderwerp gaan ermee aan de haal. Daar maak ik me zorgen over.”
De landelijke ontwikkeling is volgens NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer sterker op gang gekomen toen de Black Lives Matter-beweging en het onderwerp discriminatie en institutioneel racisme door de Staat meer aandacht kregen. Dat gebeurde in de nasleep van de moord op de zwarte George Floyd door Amerikaanse politieagenten in 2020.

“Er is meer geld beschikbaar gekomen voor het onderwerp slavernijverleden”, zegt de NiNsee-voorzitter. “Premier Mark Rutte kondigde in 2020 aan dat Nederland in 2023 uitgebreid zal stilstaan bij het 150-jarig jubileum van het echte einde van de slavernij.”

“Er zijn heel veel gemeenten en organisaties die op een goede manier omgaan met de aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden”, benadrukt Nooitmeer. “Maar tegelijkertijd is er ook een andere ontwikkeling gaande. Organisaties die van nature weinig hebben met het onderwerp gaan ermee aan de haal. Daar maak ik me zorgen over.”

Lees de rest van het interview op nu.nl:
https://www.nu.nl/binnenland/6182571/slavernijinstituut-maakt-zich-zorgen-over-slavernijverleden-als-verdienmodel.html