Plan ‘Vertel het hele verhaal’ voor het Nationaal Slavernijmuseum gepresenteerd

Plan ‘Vertel het hele verhaal’ voor het Nationaal Slavernijmuseum gepresenteerd

Op donderdag 15 februari presenteerden de kwartiermakers het plan voor het concept, de bouw en oprichting van het Nationaal Slavernijmuseum. Het plan vormt de basis voor het definitieve besluit over zowel de bouw als de financiering door de gemeente Amsterdam en het Rijk van het te bouwen museum.

In ‘Vertel het hele verhaal’ stellen de kwartiermakers de kop van het Amsterdamse Java-eiland voor als locatie voor een nieuw museum van 9.000 vierkante meter, van 3 of 4 verdiepingen hoog. Het Java-eiland is ‘goed bereikbaar’ en wordt omringd door stromend water. Een symbool voor de overtocht van de slaafgemaakten. Ook is er genoeg ruimte voor de aanleg van een park: een potentiële ontmoetingsplek. Het museum moet jaarlijks 270.000 bezoekers gaan trekken. De deuren openen uiterlijk in 2030.

Het uitgangspunt voor het museum wordt, zoals voorgesteld in het plan, de trans-Atlantische slavernij. Dat omvat de slavernijroutes tussen Europa, West-Afrika en Amerika. Dit betekent niet dat andere delen van de Nederlandse slavernijgeschiedenis uitgesloten zijn. Het idee is om het museum in te delen in tijdvakken. Ieder vak omvat thema’s binnen deze geschiedenis: van de kolonisatie van Indonesië tot de dwangarbeid van Javaans-Surinaamse mensen. Zo kunnen bezoekers zelf keuzes maken naar interesse, is het idee. De officiële uitwerking hiervan volgt in de volgende fase.

Het plan, ‘Vertel het hele verhaal’ kun je hier lezen of downloaden. Meer weten over de laatste ontwikkelingen op weg naar het Nationaal Slavernijmuseum kan via de website van de gemeente Amsterdam.