Stadsdeel Oost gaat samen met NiNsee de openbare ruimte rondom het slavernijmonument in het Oosterpark anders inrichten. Het monument bevindt zich tegenover de hoofdingang van het OLVG Oost, daar zal het monument in de huidige vorm blijven staan. De ruimte rondom het monument wordt verbeterd zodat het een waardige plek wordt om het hele jaar door stil te staan bij het slavernijverleden en tegelijkertijd ook functioneel ingericht is voor grote evenementen. Het streven is om de nieuwe inrichting vóór de Keti Koti herdenking van 2025 af te krijgen.
Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: “Keti Koti krijgt op steeds meer plekken in de samenleving een podium. In de week voor Keti Koti zijn er al herdenkingen in verschillende buurten, ook voor kinderen. Ik ben blij met deze tendens want te lang is er te weinig aandacht geweest voor de slachtoffers van de slavernij. Het gebied rondom het slavernijmonument dient daarom ook een waardige plek te worden met een nationale allure. Waar we de geschiedenis kunnen blijven vertellen, de slachtoffers kunnen herdenken en stil te staan bij onze vrijheid want 150 jaar geleden werden mensen nog tot slaaf gemaakt en zelfs onmenselijk gemaakt. Hier moeten we van blijven leren want ook vandaag de dag bestaat er helaas nog moderne slavernij”.
Urwin Vyent, Directeur Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee): “De groeiende belangstelling voor het slavernijverleden vraagt ook om aanpassing van de directe omgeving van het monument, zodat veel meer mensen op een waardige wijze geaccommodeerd kunnen worden tijdens de herdenking.”
Het ontwerp zal vanuit een organisch ontwerp meer onderdeel worden van het park, er zullen vaste zitplekken komen en de entree zal herkenbaar worden en eer doen aan de zwaarte van het monument. Daarnaast moet de plek bestendiger worden voor grote hoeveelheden regen en zal de plek meer groen dan grijs uitstralen. Er worden dus geen bomen gekapt, er komt juist meer groen bij. Het kunstwerk van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries dat in 2002 in het Oosterpark pal tegenover het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis werd onthuld, moet zo een plek van nationale allure worden. Aan het monument zelf wordt niet getornd, maar de ruimte eromheen zal groener worden: minder asfalt, meer bomen, struiken en planten.
Er is in Nederland steeds meer oog voor verhalen over het koloniale verleden die lange tijd zijn weggestopt, het wordt niet langer eenzijdig belicht. Vroege: “Als we het monument fysiek meer ruimte geven, komt het beter tot zijn recht en snappen meer mensen dat dit een bijzondere plek is voor velen.”
In het komende jaar start de gemeente Amsterdam samen met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, NiNsee, ondernemers en de buurt met het maken van een concreet ontwerp. Het streven is om het jaar erop te starten met de uitvoering zodat de werkzaamheden van de herinrichting voor de Keti Koti herdenking van 2025 afgerond zijn. In november dit jaar wordt de begroting voor de herinrichting definitief vastgesteld door de gemeenteraad.