Onderzoek door advocaten naar herstelbetalingen nazaten

Onderzoek door advocaten naar herstelbetalingen nazaten

Advocaten Gerard Spong en Liesbeth Zegveld zijn een onderzoek gestart naar de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de slavernij en de vraag of er een juridische basis is om nazaten financieel te moeten compenseren. De advocaten krijgen bij hun onderzoek steun van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Daarover schrijft het FD.

Het kabinet-Rutte heeft eind vorig jaar excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden, maar van erkenning van aansprakelijkheid of individuele compensatie voor nazaten is geen sprake. De regering heeft wel 200 miljoen euro gereserveerd voor ‘een bewustwordingsfonds’ en 27 miljoen voor een museum over het slavernijverleden.

Spong wil bekijken of financiële compensatie voor de nazaten alsnog mogelijk is. “Vanuit het strafrecht is het algemeen geaccepteerd dat nabestaanden in een moordzaak aanspraak maken op financiële genoegdoening”, zegt de strafpleiter tegen het FD. Of de staat juridisch aansprakelijk is, is volgens Spong echter geen uitgemaakte zaak, mede omdat de slavernij al erg lang geleden is. “De causaliteit is een probleem. En de verjaring is een probleem”.

Spong werkt samen met mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld, die al verschillende successen boekte in procedures tegen de Nederlandse Staat. Het onderzoek van Spong en Zegveld zou aan het einde van dit jaar klaar moeten zijn. Dan wordt bepaald of juridische stappen tegen de staat zinvol zijn.

Beeld: Jean van Lingen