Memre Waka in teken van ‘Erkenning, Gerechtigheid & Herstel’

Memre Waka in teken van ‘Erkenning, Gerechtigheid & Herstel’

Ondanks de grijs gekleurde luchten op een koele, frisse zaterdag liep er ook dit jaar een stoet mensen mee met de herdenkingstocht op 1 juni. De Memre Waka die in het teken stond van ‘Erkenning, Gerechtigheid & Herstel’ staat voor het begin van de Keti Koti maand. Een maand waarbij er in juni overal in het land activiteiten gepland staan om te bezinnen op het Nederlandse slavernijverleden. De stoet met jong en oud in de Memre Waka in Amsterdam wandelt vanaf de Dam langs memorabele plekken in de binnenstad waar er uitleg werd gegeven over de directe link met de zichtbare panden en objecten in de hoofdstad en het Nederlandse slavernijverleden.

De wandeltocht eindigt bij de ambtswoning van de burgemeester. Juist daar vanwege het gebouw, want dat pand is in de zeventiende eeuw ook gebouwd door een slavenhandelaar, Paulus Godin. Pal voor de entree van de ambtswoning staat een ruim opgezet en overdekt podium klaar met voldoende zitplaatsen voor de wandelaars en andere geïnteresseerden. Een mooi gebaar van burgemeester Femke Halsema, die de Memre Waka elk jaar een warm hart toedraagt. Met een programma vol sprekers, een waterritueel aan de voorouders, kransleggingen en zang en dans wordt er samen met alle aanwezigen ruim twee uur uitgebreid stil gestaan bij de geschiedenis en de doorwerking van dit verleden op veel mensen in de huidige Nederlandse samenleving.

Tijdens de speeches werd een oproep gedaan voor erkenning van het leed, discriminatie en achterstelling van de inheemse bevolking en gemeenschap van Suriname. Een van de sprekers roept om alert en waakzaam te blijven ten tijde van deze rechtse wind die waait door heel Europa. Maar ook wordt aandacht gevraagd voor jongeren die nog steeds kampen met het gevoel tweederangsburgers te zijn in Nederland, die heling nodig hebben en op zoek zijn naar een eigen en krachtig zelfbeeld. Juist in deze Keti Koti maand vol reflectie zou dit centraal moeten staan en tijdens de bezinning zouden mensen de geschiedenis kunnen proberen te hernemen. ‘We maken het heel’, aldus psychiater en activist Glenn Helberg.

Burgemeester Femke Halsema haakt aan op delen van speeches van de sprekers. De uitgesproken woorden over een negatief zelfbeeld raken haar zichtbaar, “u maakt me verdrietig, laat ik dat maar meteen zeggen’. Ze reflecteert op een gedicht van Babs Gons, ‘..maar wie zijn we nu, wie zijn we morgen? Met een verleden dat zich voor ons uitstrekt. Wie zijn we achter de komma, de klein klein klein kinderen van…de komma.”

Ook deelt ze, “Ik kan me er eigenlijk ook niet van losmaken dat het sinds 1 juli vorig jaar en eigenlijk sinds de Black Lives Matter demonstraties uit 2020, niet beter gaat. Hoe kunnen we eigenlijk accepteren dat onze samenleving minder beschaafd wordt, dat racisme en discriminatie toenemen in plaats van afnemen, dat uitsluiting toeneemt in plaats van afneemt. Hoe kunnen we dat accepteren? Voor ons, in deze stad wordt de komma geen punt! We hebben een belofte gedaan en die belofte komen wij na.”

Na de speeches van verschillende sprekers en de toespraak van de burgmeester is het tijd voor een moment van stilte en herdenking. Een minuut lang staat iedereen zij aan zij. Vervolgens worden er kransen gelegd door de burgemeester samen met wethouder Mbarki, door het NiNsee en door het Comité 30-juni-1juli. De kransen liggen er keurig bij, als stille getuigen op het herinneringplakkaat van het slavernijverleden voor de ambtswoning.

Daarna fladderen tientallen roze en witte bloemblaadjes zachtjes over het water langs de kade. Ze worden door alle toeschouwers in de gracht gestrooid voor de ambtswoning. Een bijzonder ritueel. Vervolgens is het tijd voor zang en dans op het podium. De jongste aanwezigen treden in een koor setting op met verschillende nummers, de afsluiter is een optreden van de Surinaamse band ‘Pasensi Famiri’.  Met een kommetje goed gekruide cassave soep, dat door een kok liefdevol uit de achterbak van een auto aan iedereen wordt uitgedeeld, is het een mooie en warme afsluiting van het samenzijn op 1 juni. Meteen een goed begin van deze bijzondere Keti Koti maand!