Keti Koti Lezing 2023 – De Stilte Verbroken

Keti Koti Lezing 2023 – De Stilte Verbroken

Het NiNsee en het Tropenmuseum zijn verheugd de Keti Koti Lezing 2023 op woensdag 28 juni gezamenlijk aan te kondigen. Dit jaar zal David Olusoga de lezing uitspreken. Olusoga, hoogleraar Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Manchester, zet zich als historicus, filmmaker en (televisie)presentator in voor de erkenning van mensen van kleur en hun rol in de wereldgeschiedenis.

De rol van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in de nieuwe wereld in de ontwikkeling van de Europese economieën en culturen is vele decennia – in sommige gevallen zelfs eeuwenlang – opzichtig verborgen gehouden: in alle openheid en desondanks onzichtbaar. Begin 21ste eeuw kwam een ongekende onderzoekswoede op gang, in een poging af te rekenen met deze geschiedenis. Overheden, bedrijven, (liefdadigheids)instellingen, universiteiten, kranten en zelfs nazaten van dynastieën slavenhandelaars en slavenhouders haalden onderdrukte geschiedenissen naar boven, soms gevolgd door enige vorm van herstelrecht.

Die historische omslag heeft niet alleen nieuwe, ongemakkelijke hoofdstukken toegevoegd aan voorheen zo comfortabele (want onbetwiste) nationale geschiedenissen, maar stelt ook de meer diepgaande vraag welke sociale functie geschiedenis in de 21ste eeuw kan en zou moeten hebben.

De Keti Koti Lezing is een belangrijke gelegenheid om stil te staan bij de geschiedenis van de slavernij en hoe dit gruwelijke verleden nog altijd doorklinkt in het heden. De lezing maakt dit jaar deel uit van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, door de overheid uitgeroepen van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. We nodigen iedereen van harte uit voor deze bijzondere avond, om samen na te denken over de betekenis van vrijheid en rechtvaardigheid voor ons allemaal.

De toegang voor de Keti Koti Lezing is gratis, maar reserveren voor een ticket is verplicht via de website van het Tropenmuseum. Op 28 juni geeft het ticket ook gratis toegang tot de nieuwe vaste tentoonstelling Onze koloniale erfenis.

Programma 28 juni I Tropenmuseum Amsterdam

Moderator:  Wayne Modest

18.30 – 19.15 uur Bezoek tentoonstelling Onze koloniale erfenis
19.00 – 19.30 uur Inloop Keti Koti Lezing
19.30 – 21.00 uur Keti Koti Lezing (EN) met Q & A
21.00 – 22.00 uur Drankje & napraten in café-restaurant De Tropen