Herinrichting ruimte bij Nationaal Monument Slavernijverleden

Herinrichting ruimte bij Nationaal Monument Slavernijverleden

De openbare ruimte rond het het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam wordt beter ingericht. Dit doet de gemeente Amsterdam samen met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, NiNsee. Het Nationaal Monument Slavernijverleden, dat ligt aan de zuidwestelijke kant van het Oosterpark, blijft op dezelfde plek staan.

Het monument is een belangrijke plek, waar we tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden op 1 juli en het hele jaar door op een passende manier kunnen stilstaan en herdenken. Een plek waar iedereen zich welkom voelt. We willen dat het monument voor iedereen bereikbaar en goed zichtbaar wordt.

De plek rond het monument zal daarom straks meer ruimte bieden aan bezoekers tijdens de jaarlijkse nationale herdenking en andere bijeenkomsten door het jaar heen. Een rustige, respectvolle plek, die uitnodigt tot nadenken. Ook is het de bedoeling dat de plek beter aansluit bij het parkontwerp van Leonard Springer, de architect van het Oosterpark.

Meedoen

Het herinrichtingsproject gebeurt in verschillende stappen. Bij iedere projectfase betrekken we de omgeving en zijn er momenten waarop u kunt meedenken of reageren voordat we het ontwerp vaststellen. Lees hier wat we aanpakken en hoe u kunt meedenken

Vragenlijst omgeving slavernijmonument

Van 18 december 2023 tot en met 18 februari 2024 kunt u ook een vragenlijst over de nieuwe omgeving van het slavernijmonument invullen. De Gemeente Amsterdam en het NiNsee horen daarom graag uw mening over de plannen.

Meer informatie over de aanpassingen bij het monument in het Oosterpark leest u via de website van de Gemeente Amsterdam.