UPDATE: De gemeenteraad van Vlissingen wil dat het college van B&W excuses aanbiedt voor het slavernijverleden van de stad. Het raadsvoorstel werd vorige week met een kleine meerderheid (14 tegen 12 stemmen) aangenomen. Doorslaggevend was een aanvullend voorstel van SGP-fractievoorzitter Lilian Janse. Lees meer via Omroep Zeeland.
Gemeente Vlissingen wist eerder nog niet zeker of het excuses wilde maken voor het aandeel in de slavenhandel. Begin april sprak de gemeenteraad Vlissingen erover in een commissievergadering. Na de publicatie van het rapport over het Vlissingse slavernijverleden liet het college weten de belangrijke rol van de stad in de slavenhandel te „erkennen”. Sommige Vlissingse raadsleden vinden dat het gemeentebestuur excuses aan de nazaten van tot slaaf gemaakten moet aanbieden, anderen vinden dat veels te ver gaan.
Angélique Duijndam van Comité Keti Koti Zeeland gaf vandaag een interview aan de Volkskrant; “Het lijkt erop dat tegenstanders de rol van Vlissingen in deze geschiedenis nog steeds bagatelliseren”. De 52-jarige ‘SuriZeeuwse’, zoals ze zichzelf omschrijft, schudt haar hoofd wanneer de hoogst actuele discussie over het slavernijverleden van Vlissingen aan bod komt. Want uit onderzoek blijkt dat het kleine havenstadje aan de Westerschelde een belangrijke speler was in de slavenhandel. ‘In de tweede helft van de achttiende eeuw was Vlissingen zelfs de onbetwiste hoofdstad van de Nederlandse slavenhandel’, concluderen twee onderzoekers in het rapport “Het Slavernijverleden van Vlissingen”.