Bonaire, een koloniale zout geschiedenis

Bonaire, een koloniale zout geschiedenis

Op 6 juni organiseert het NiNsee en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de boekpresentatie en lezing Bonaire, een koloniale zout geschiedenis.

Het eiland Bonaire is nu formeel een Nederlandse gemeente, maar was eeuwenlang een Nederlandse kolonie. De geschiedenis van het eiland is nauw verbonden geweest met de geschiedenis van de slavenhandel en wel om een hele specifieke reden: zout.
Bijna elk schip dat naar Afrika en/of het Carbisch gebied vertrok, had enkele tonnen zout aan boord voor het drogen en/of conserveren van voedsel. Zonder zout was er geen scheepvaart mogelijk en dus ook geen Transatlantische handel in mensen.

Het zout op Bonaire werd geproduceerd in zoutpannen. Tijdens de periode van slavernij werden tot slaaf gemaakte Afrikanen gedwongen om daar te werken.
Dit boek bevat een systematische beschrijving vanaf de periode van de verovering van het eiland door Europeanen tot en met het einde van slavernij.

Het boek ‘Bonaire zout en koloniale geschiedenis’ van auteurs Boi Antoin en Cees Luckhardt Boi bevat een overweldigende hoeveelheid informatie over de ontwikkeling van Bonaire en de geschiedenis van zout en de rol die het eiland speelde in de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Het boek bestel je hier.

De boekpresentatie in Pakhuis de Zwijger bekijk je hier terug.