Zo zag de opening van de Keti Koti-maand in de ambtswoning eruit

Zo zag de opening van de Keti Koti-maand in de ambtswoning eruit

01 jun, 2020
Auteur: AT5

Normaal gesproken vindt voorafgaand aan de ceremonie de Memre Waka plaats. Dat is een herdenkingstocht langs de grachtenpanden die een duidelijke connectie hebben met het slavernijverleden. De tocht eindigt dan bij de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht waar de ceremonie plaatsvindt. Dit jaar kon de Memre Waka niet doorgaan vanwege het Coronavirus en vond de herdenking in aangepaste vorm plaats.

De ceremonie
De ceremonie bestaat normaal gesproken uit traditionele klaagliederen (socopsalmen), volksmuziek, drum, gedichten, traditionele rituelen, kransleggingen en de officiële opening van de Keti Koti maand. Nu werd het officiële gedeelte gevormd door een plengoffer en kransleggingen. Er werd ook een toespraak gehouden door burgemeester Halsema, Roy Groenberg van Stichting Eer en Herstel en Linda Nooitmeer van het NiNsee.

Keti Koti-maand op AT5
De aankomende weken duiken we net iets dieper dan normaal in het Amsterdamse slavernijverleden. Zo werd de eerste Keti Koti herdenking gehouden in het Krasnapolsky, woonden er in de 17e eeuw een groep vrije zwarte mensen in Amsterdam en portretteerden Rembrandt en zijn tijdgenoten deze Afro-Amsterdammers. We staan stil bij verzetstrijders, wonen belangrijke ceremonies bij en bespreken wat voor invloed dit verleden heeft op Amsterdammers, vandaag de dag.

Herdenking in aangepaste vorm
Ook de Nationale Herdenking van het Nederlandse Slavernijverleden op 1 juli zal in aangepaste vorm zijn. De herdenking is zonder publiek en het Keti Koti festival is afgelast. De precieze invulling van de herdenking is nog niet bekend.

>>Bekijk de video op de website van AT5