Vlaggen worden gehesen in Amsterdam ter herdenking van het Nederlands Slavernijverleden

Vlaggen worden gehesen in Amsterdam ter herdenking van het Nederlands Slavernijverleden

Op 30 juni en 1 juli zal Amsterdam vlaggen op de Dam hijsen ter ere van de afschaffing van het Nederlands Slavernijverleden. Het verzoek hiertoe werd ingediend door Comité 30 juni-1juli Amsterdam. Dit eerbetoon markeert de eerste keer dat de vlaggen voor het Paleis op de Dam (voormalig stadhuis van Amsterdam) hangen ter gelegenheid van het Nederlands Slavernijverleden.

Aanwezigen en bezoekers van de Dam worden verzocht om twee minuten stilte in acht te nemen ter herinnering aan hen die in slavernij en onderdrukking hebben geleefd en nog steeds leven. Het Comité 30 juni – 1 juli Amsterdam organiseert sinds 1993 herdenkingen op het Surinameplein in Amsterdam. Voor meer informatie en updates over deze speciale gebeurtenis kunt u het Comité volgen op Facebook.

Stadsdelen hijsen vlaggen op 1 juli

Op 1 juli hijsen ook de stadsdelen Nieuw-West en West naast de Nederlandse vlag, de vlaggen van Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De stadsdelen volgen hiermee het NiNsee, stadsdeel Zuidoost en het stadhuis.

Stadsdeel Nieuw-West

De acht vlaggen worden in Nieuw-West op de Zuidwestoever van de Sloterplas gehesen. Na de afloop van de Nationale Herdenking in het Oosterpark worden de vlaggen van halfstok naar de top gehesen. Om 16.45 uur vindt een emancipatieloop op het Osdorpplein plaats. Aansluitend vindt in de Meervaart de uitverkochte lokale herdenking en viering van Keti Koti plaats dat door bewoners uit Nieuw-West en Eigenwijks met ondersteuning van het stadsdeel is georganiseerd. 

Stadsdeel West

Bij het stadsdeelkantoor aan het Bos en Lommerplein wordt gelijktijdig aan de Nationale Herdenking in het Oosterpark in de middag één minuut stilte gehouden. Voorafgaand speelt een trompettist het taptoe signaal. Na de stilte worden de vlaggen gehesen. Bewoners uit de verschillende gemeenschappen zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn, maar iedereen is welkom.

Samenwerking tussen West en Nieuw-West

Emre Ünver, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West, is blij met het initiatief om de acht vlaggen op de Zuidwestoever te hijsen: “Met het hijsen van de vlaggen zenden we een boodschap aan alle Amsterdammers: wij zijn er trots op dat we onderdeel van dit nationale moment mogen zijn want eenheid in verscheidenheid is juist nu nodig. Het slavernijverleden is een zeer pijnlijke, belangrijke en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Onze bewoners ervaren nog steeds de doorwerking van het verleden in het heden. Als stadsdeel moeten we daar structureel aandacht aan besteden. Het is daarom fijn dat we dit niet alleen doen, maar samen met stadsdeel West kunnen optrekken.”

Fenna Ulichki, voorzitter van stadsdeel West, benadrukt ook het belang: “Als we het slavernijverleden herdenken, gaat het niet alleen over hoe verschrikkelijk hun verleden was. Dit is iets wat ons allen aangaat. Nu, in deze tijd waarin wij leven, meer dan ooit. Het gaat niet alleen om ons gedeeld verleden, maar om onze gezamenlijke toekomst. We mogen elkaar niet uitsluiten, welke afkomst, kleur, geloofsovertuiging, gender je ook hebt. Uitsluiting is per definitie onmenselijk.”