Keti Koti is op 1 juli de dag waarop de afschaffing van de slavernij in Suriname en in het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt herdacht en gevierd. Ter ere van Keti Koti deelt de redactie van 2Doc.nl vijf documentaires die de slavernij en de gevolgen ervan laten zien, maar ook zwarte cultuur en talent vieren.
1. Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij
Deze documentaire laat van heel dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië). Een hoogst actuele documentaire over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum en Nederlands omgang met het slavernijverleden.
Regie: Ida Does
2. Nelson Carrilho: Ik ben een zwarte beeldhouwer
Beeldhouwer Nelson Carrilho (1953) werd bekend toen hij in 1984 het beeld ‘Mama Baranka’ maakte, dat in het Vondelpark in Amsterdam staat. Hij maakte het beeld ter nagedachtenis aan Kerwin Duinmeijer, het slachtoffer van een racistische moord. In de afgelopen decennia vertelde Carrilho via zijn beeldhouwwerken het verhaal van de zwarte mens, waarbij hij op zoek is naar verbinding en verzoening in een verdeelde samenleving.
Regie: Robin van Erven Dorens
3. Ik alleen in de klas
Twaalf jongeren komen bij elkaar op een landgoed in Frankrijk: de drie kinderen van regisseur Karin Junger en hun vrienden. De elf jongeren van kleur delen een gevoel van uitsluiting.Door samen de situaties na te spelen of uit te beelden, worden pijnlijke gebeurtenissen herbeleefd en opnieuw vormgegeven. Wat is de impact van subtiele en minder subtiele vormen van racisme op het gevoel van welbevinden van deze jonge Nederlanders?
Regie: Karin Junger
4. Hidden World
Sommigen Marrons – afstammelingen van gevluchte slaven in Suriname – hebben de gave om in contact te komen met de dodenwereld. Deze bijzondere interactie met overledenen blijft normaliter verborgen in de dichtbegroeide jungle, maar jonge, Surinaamse regisseur Kenrich Cairo lukte het om dit fenomeen in beeld te brengen in zijn filmdebuut Hidden World. Deze documentaire is voor Cairo ook persoonlijk: hij zou zelf graag een brug worden tussen de spirituele wereld en het aardse. Is dit mogelijk voor hem?
Regie: Kenrich Cairo
5. Drie vrouwen
Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden. Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders?
Regie: Ida Does
Bekijk hier de 5 documentaires.