Tula Herdenkingsconcert

Tula Herdenkingsconcert

Tijdens het Tula Herdenkingsconcert wordt een eerbetoon gebracht aan de Curaçaose verzetsstrijder Tula. In 1795 leidde Tula de grootste opstand van tot slaafgemaakten in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hij droeg onmiskenbaar bij aan de emancipatiedrang van tot slaafgemaakten op Curaçao en de omringende eilanden.

Het herdenkingsconcert op 20 augustus wordt gecureerd door muzikant en artiest Vernon Chatlein. Als meester in de percussie brengt hij een kleurrijk palet aan stijlen mee in zijn optreden ‘E Forsa T’ei – De kracht is er’.  Het muzikale programma noemt Vernon een ode ‘de kracht van de vrouw’ en in het bijzonder aan de voorouder Joceline Clemencia.

Daarnaast neemt Vernon tijdens het muzikale programma ook twee ‘special guest’ artiesten mee; Elia Isenia, dé legendarische zangeres uit Curaçao die bekend staat om haar historische liederen over het eiland en om haar krachtige, volle stem. De andere speciale gast is singer-songwriter Izaline Calister. Izaline is in 2009 bekroond met een Edison award en tijdens de Nationale Herdenking op 1 juli in het Oosterpark verzorgde ze bovendien de opening van de ceremonie. Als geen ander combineert Izaline de oorspronkelijke muziek van Curaçao met uiteenlopende muzikale stromingen.

Ook brengt Vernon zijn eigen band mee; ‘Chatlein i su Zumbi’. De samenstelling van de band bestaat uit muzikanten die de mysterieuze ‘Muzik di Zumbi’ transformeren naar een moderne uiting van Afro-Curaçaose jazz en geïmproviseerde muziek. Het concert belooft een betoverende muzikale ervaring te worden met unieke muzikale iconen als de hoeders van het Afro-Curaçaose muzikale erfgoed.

Het concert is op zondag 20 augustus 2023 van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Internationaal Theater, ITA, in Amsterdam. Tickets voor het herdenkingsconcert zijn te bestellen via de website van ITA.