Symposium “Reclaiming the Narrative”

Symposium “Reclaiming the Narrative”

Dit jaar wordt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 het Herdenkingsjaar Slavernijverleden uitgeroepen. Om het jaar officieel in te luiden organiseert het NiNsee op 2 juni in Utrecht het internationale symposium “Reclaiming the Narrative” als aftrap van dit belangrijke herdenkingsjaar. Reclaiming the Narrative zal zich richten op het perspectief van nazaten van tot slaafgemaakten en onderzoekt hoe het verhaal van de trans-Atlantische slavernij op een volwaardige manier kan worden gehoord en erkend.

Doorwerking en herstel van de erfenis van de trans-Atlantische slavernij in de hedendaagse samenleving verwijst naar de manieren waarop de geschiedenis van slavernij en de effecten daarvan de samenleving blijven beïnvloeden en vormgeven, -vaak- lang nadat de formele slavernij is afgeschaft. Dit kan systemisch en geïnstitutionaliseerd racisme, economische en sociale ongelijkheden en culturele attitudes omvatten die geworteld zijn in de geschiedenis van de slavernij.

Om de erfenis van slavernij aan te pakken, moet worden erkend op welke manieren deze geschiedenis de samenleving heeft gevormd en blijft vormen. Maar ook welke stappen ondernomen moeten worden om de ongelijkheden en onrechtvaardigheden aan te pakken die voortvloeien uit dit verleden.

Het programma bestaat uit een groep van internationale en nationale prominente sprekers, waaronder minister Robbert Dijkgraaf, Prof. Dr. Stephen Small, Dr. Maria Liberia Peters, Drs. Filia Kramp, Dr. Kirtie Algoe, Prof. Dr. Wayne Modest en forumgast Dr. Francio Guadeloupe. De moderatie is in handen van Diana Matroos. De verschillende sprekers zullen een diversiteit aan mechanismen bespreken die voortvloeien uit de doorwerking van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden. Daarnaast biedt het symposium een emancipatorisch element. Ook zullen de sprekers samen een aanzet doen om richting te geven aan de invulling “achter de komma”, waar premier Mark Rutte in zijn toespraak van 19 december naar verwees.

Het symposium vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht en is live te volgen via een interactieve livestream op de website van het NiNsee. 

Interesse om dit evenement bij te wonen? Meld u gratis aan via https://lnkd.in/ey5TFMVY