Symposium doorwerking doorbreken

Symposium doorwerking doorbreken

Op woensdag 13 maart 2024 vond in Paviljoen Welgelegen in Haarlem het symposium ‘Doorwerking Doorbreken’ plaats over de trans-Atlantische slavernij, georganiseerd door het Comité 30 juni / 1 juli Haarlem, NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) en Ojise Network.

Mariska de Jong, een vooraanstaande cultureel ondernemer en expert op het gebied van tribale erfgoeden, leidde het gesprek en was zelf een van de sprekers. Ze opende de dag door gedeputeerde Esther Rommel te bedanken voor haar komst. Esther Rommel sprak over haar eigen geschiedenis, als afstammeling van de Hugenoten. En hoe belangrijk het is om het verleden en elkaar te begrijpen: “Het is van essentieel belang dat we hier samenkomen om de impact van slavernij te bespreken en te begrijpen.”

Dr. Kofi Kanihene Ogun, een expert op het gebied van de doorwerking van slavernij, deelde zijn inzichten, waarbij hij zei dat er stappen werden gezet door onder andere de excuses van de Koning en door hernieuwde aandacht voor de slavernij. Maar hij benadrukte dat er nog wel een hoop moet gebeuren: “Er wordt niet gesproken over wat kapot is gemaakt.” en riep op tot actie: “We moeten zelf stappen zetten om de gevolgen van de slavernij te doorbreken.” Lees het volledige verslag terug via de website van Provincie Noord-Holland.