Prodo Waka met levensgrote winti sculptuur Mama Aisa in Rotterdam

Prodo Waka met levensgrote winti sculptuur Mama Aisa in Rotterdam

Op vrijdag 13 oktober zal er vanaf 15.30 uur in het centrum van Rotterdam een bijzondere ‘Prodo Waka’ processie plaatsvinden. Het levensgrote pronkbeeld Mama Aisa wordt vanaf door vrouwelijke (begrafenis)dragers en onder begeleiding van de Afro-Surinaamse gemeenschap, Sanisa Kotogroep met vrouwen in Surinaamse dracht en muzikanten, in een optocht naar theater Rotterdam gedragen. Een dag later, tijdens het winti Bal Masqué in het theater wordt Mama Aisa officieel ingewijd en gepresenteerd als onderdeel van de rehabilitatie van de Winti cultuur in Nederland.

Het pronkbeeld Mama Aisa, gemaakt door kunstenaar Boris van Berkum, is de verbeelding van de belangrijkste godin binnen het Winti pantheon. Mama Aisa is als ‘moeder aarde’, de godin van het leven en de dood. Ook is zij de beschermvrouw van de kunsten, de geneeskunst en de handel en staat ze voor inclusiviteit en onvoorwaardelijke liefde; compassie en wijsheid zijn haar belangrijkste eigenschappen.

Marian Markelo, organisator Winti Bal Masque: “Het openlijk vieren van de Winti op het Winti Bal Masqué in een van de belangrijkste theaters van Nederland draagt bij aan het herstel van de institutionele onderdrukking van de spiritualiteit van de voorouders. Het Winti Bal Masqué belicht de levensfilosofie en de geschiedenis van de Winti. De essentie van Winti draait om het samenzijn met anderen en tijd hebben voor elkaar. Winti brengt verbinding tot stand waardoor je aan geluk en welzijn bouwt, voor jezelf en de ander. De nieuwe kunstcollectie, het levensgrote Mama aisa beeld en het Winti Bal Masqué maken van Winti iets helends, intermenselijks én feestelijks. Op deze wijze wordt de Winti ontdaan van het oude stigma van afgoderij.

Na afloop van het Bal Masqué op zaterdag keert Mama Aisa weer terug naar Kunstinstituut Melly, daar is zij nog tot 22 oktober 2023 te bezichtigen.

Kaartjes voor het Winti Bal Masqué op zaterdag 14 oktober bestel je hier.