Openingsbijeenkomst richting start Herdenkingsjaar Slavernijverleden Internationaal symposium over doorwerking slavernijverleden ‘Reclaiming the Narrative’

Openingsbijeenkomst richting start Herdenkingsjaar Slavernijverleden Internationaal symposium over doorwerking slavernijverleden ‘Reclaiming the Narrative’

De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Om dit belangrijke jaar officieel in te luiden organiseert het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) op 2 juni in de Jaarbeurs in Utrecht het internationale symposium “Reclaiming the Narrative”. Reclaiming the Narrative richt zich op de doorwerking van het slavernijverleden en onderzoekt hoe het verhaal van de trans-Atlantische slavernij op een volwaardige manier kan worden gehoord en erkend. Dit door het perspectief van nazaten van tot slaafgemaakten een centrale rol te geven.

Op het programma staan verschillende internationale en nationale prominente sprekers, waaronder minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf, Prof. Dr. Stephen Small, Dr. Maria Liberia Peters, Drs. Filia Kramp, Dr. Kirtie Algoe, Prof. Dr. Wayne Modest en forumgast Dr. Francio Guadeloupe. De moderatie is in handen van Diana Matroos.

De verschillende sprekers bespreken de verschillende effecten en naweeën die voortvloeien uit de doorwerking van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden. Daarnaast worden tijdens het symposium vragen onderzocht zoals; welke aspecten over het slavernij- en koloniale verleden zijn verankerd in de beeldvorming over nazaten van tot slaafgemaakten binnen het publieke domein en de instituten? Hoe zouden de politiek-bestuurlijke verhoudingen er vanuit een historisch bewustzijn uit moeten zien tussen Nederland, het Caribisch deel van het koninkrijk en Suriname?

Ook doen een aantal sprekers samen een aanzet om richting te geven aan de invulling ‘achter de komma’, waar premier Rutte in zijn toespraak van 19 december 2022 naar verwees. 

Het symposium vindt van 14.00 uur tot 20.00 uur plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. Het gebeuren is ook live te volgen via een interactieve livestream op de website. Kijkers kunnen vragen stellen aan de sprekers in een chatfunctie. Een aantal vragen wordt geselecteerd en doorgezet naar de moderator. 

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staan we in het hele Koninkrijk en samen met Suriname stil bij onze geschiedenis, en bij hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. Tijdens het jaar worden er verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om het bewustzijn over het Nederlandse slavernijverleden te vergroten. De Rijksoverheid hoopt met dit herdenkingsjaar bij te dragen aan het blijvend vergroten van kennis en verbinding in de samenleving.