Minister Dijkgraaf opent symposium, kabinet stelt 4 miljoen extra beschikbaar voor Herdenkingsjaar

Minister Dijkgraaf opent symposium, kabinet stelt 4 miljoen extra beschikbaar voor Herdenkingsjaar

Vrijdagmiddag, 2 juni, opende minister Robbert Dijkgraaf voor het NiNsee het symposium Reclaiming the Narrative, de aftrap richting het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op 1 juli.

“Kennis verbindt mensen. Het delen van gebeurtenissen uit deze duistere periode en stilstaan bij de doorwerking van het slavernijverleden is voor mij de essentie van het Herdenkingsjaar. Het leggen van meer puzzelstukken en blijvend onder ogen komen van wat er is gebeurd zorgen ervoor dat we elkaar als samenleving beter begrijpen. We zullen naast erkennen dan ook beter in staat zijn om te herkennen en te leren. Ik ben ervan overtuigd dat deze lessen een bijdrage leveren aan het verminderen van ongelijke behandeling en discriminatie, problemen waar grote groepen mensen nog steeds iedere dag mee te maken hebben. We moeten daarom meer willen weten”, aldus Dijkgraaf.

Daarnaast gaf minister Dijkgraaf in zijn toespraak aan dat het kabinet het Herdenkingsjaar ook ná 1 juli 2024 doorzet. Het kabinet stelt via twee Rijkscultuurfondsenten ten minste 4 miljoen euro extra beschikbaar om culturele, maatschappelijk en educatieve activiteiten vanuit de samenleving te faciliteren voor de invulling van het Herdenkingsjaar. Dit bedrag komt bovenop de eerder toegezegde 2 miljoen euro, waardoor er in totaal 6 miljoen euro beschikbaar is.  

Centraal staan perspectieven van alle verschillende groepen en gemeenschappen die deel uitmaken van dit tot nu toe onderbelichte verleden en die de slavernij in het toenmalige Nederlandse Koninkrijk en de periode van contractarbeid willen herdenken.

Beeld: Les Adu