Keti Koti op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, wordt bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurt op voordracht van het NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Binnenkort wordt het certificaat officieel ondertekend. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

Naast Keti Koti zijn nog acht nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed. Onder andere de Demoscene, de Twentse Krentenwegge, de Rouw- en helingsrituelen van de Ndyuka, de Amateurtuinen in Alkmaar, het Melkbusschieten in Kampen, Broderie d’art en de Heerlijkheid Sinout. De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat na deze nieuwe bijschrijvingen 215 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

Bijschrijving in de Inventaris is een middel om de beoefenaars te helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed. Met de bijschrijving in de Inventaris laten de gemeenschappen zien dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en werken ze aan de zichtbaarheid ervan.