Winti priesteres Marian Markelo werd vanmiddag op de herdenking van 1 juli in het Oosterpark in haar plengoffer aan de voorouders begeleid door een danser die het Kabra vooroudermasker draagt. Hiermee wordt de plechtigheid ceremonieel geopend. Het plengoffer is een ritueel waarbij vloeistof (in dit geval water) uit een kalebas gegoten wordt ter nagedachtenis aan een overledene, een god of een geest. In het winti-geloof zijn plengoffers een manier om Mama Aisa (Moeder Aarde) en de voorouders te eren.
Het Kabra vooroudermasker is als collectiestuk dit jaar precies 10 jaar in gebruik. Het masker representeert de voorouders en komt uit de collectie van het Amsterdam Museum. Het masker wordt daarnaast ingezet in voorouder rituelen waarin het een belangrijke functie vervult.
Het object verscheen voor het eerst op 1 juli 2013 tijdens de herdenking en viering van 150 jaar ‘wettelijke afschaffing’ van de slavernij in de Caribisch-Nederlandse koloniën. Een indrukwekkend moment dat ertoe leidde dat het Amsterdam Museum besloot om het Kabra vooroudermasker aan te kopen. Het Amsterdam Museum creëerde in samenspraak met de makers een nieuwe categorie in haar museale collectie: Gebruikscollectie. Zo kan het Kabra masker ook in een niet- museale context, zoals bij herdenkingen, altijd ingezet worden. Het Kabra masker is gemaakt door kunstenaar Boris van Berkum in samenwerking met winti-priesteres Marian Markelo.
Kabra Blauw Zoutvaatje en Kabra pin vanaf vandaag verkrijgbaar
Begin juni lanceerde het NiNsee het Kabra Blauw Zoutvaatje als hét aandenken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024. “Het Kabra Blauw zoutvaatje herinnert ons op symbolische wijze aan de geschiedenis maar biedt tegelijkertijd ruimte voor verbinding, herkenning en reflectie op het verleden. Het vaatje zorgt op een toegankelijke manier dat het gesprek over de geschiedenis van de Nederlandse slavernij aan de keukentafel gevoerd kan worden”, aldus Linda Nooitmeer, bestuur-voorzitter NiNsee.
Het Kabra Blauw Zoutvaatje en de Kabra pin zijn gemaakt door kunstenaar Boris van Berkum in samenwerking met winti-priesteres Marian Markelo.Het Kabra Blauw Zoutvaatje en de Kabra pin zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in verschillende musea giftshops zoals Tropenmuseum, Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, Depot Boijmans van Beuningen en online via www.dutchmuseumgiftshop.nl
Meer informatie over Kabra Blauw lees je via onze website of via www.kabrablauw.nl.