Geen slavernijmonument op boulevard Vlissingen

Geen slavernijmonument op boulevard Vlissingen

Op de boulevard van Vlissingen komt toch geen slavernijmonument. Een meerderheid van 17 van de 25 gemeenteraadsleden stemde tegen het voorstel dat door een groep burgers was ingediend. Er werd getwijfeld aan het draagvlak voor zo’n monument onder de inwoners. Ook de kosten van het onderhoud van het monument kwamen ter sprake. Dit meldt NOS Nieuws..

Initiatiefnemers van het plan waren kunstenaar Zeus Hoenderop en Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland. Hoenderop noemt de uitslag van de stemming in de gemeenteraad “absurd”. “De gemeente Vlissingen heeft op 1 juli excuses gemaakt voor het slavernijverleden, maar dat betekent dus helemaal niets”, zegt hij tegen persbureau ANP. “Door geen monument te plaatsen, geef je een bevolkingsgroep geen ruimte om een plek te hebben voor erkenning.”

In 2021 heeft het gemeentebestuur van Vlissingen publiekelijk erkend dat de gemeente een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Daar ging een onderzoek naar het eigen slavernijverleden aan vooraf. In het onderzoeksrapport werd Vlissingen de “onbetwiste hoofdstad” van de Nederlandse slavenhandel genoemd.