Slot Zuylen & Slavernij

Agenda
Datum van en tot
05 aug, 2021 - 05 dec, 2021
Organisatie
Slot Zuylen
Locatie
Slot Zuylen
Plaats
Utrecht

Van 28 augustus tot 5 december 2021 is op Slot Zuylen de tentoonstelling Slot Zuylen & Slavernij te zien. Bekijk het programma in aanloop naar de tentoonstelling, bestaande uit o.a. een boekpresentatie en workshop.

Slot Zuylen

Slot Zuylen werd rond 1750 verbouwd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid. De
tentoonstelling stelt zwart op wit vragen over dit collectieve stuk van ons verleden. Onder andere komt de
vraag aan de orde welke nakomelingen uit de koloniën in het Nederland van nu in verbinding staan met het
slot.

Startbijeenkomst | Donderdag 5 augustus - 17:00 tot 19:00 uur (gratis aanmelden)

Voorafgaand aan en als voorbereiding op de tentoonstelling, vindt op donderdag 5 augustus een eerste bijeenkomst plaats met eerste bijeenkomst met inwoners van de omgeving van Slot Zuylen die zich persoonlijk betrokken voelen bij het Nederlandse slavernijverleden.
Vragen, ideeën en ervaringen zijn belangrijk voor het project. Doe mee met het rondetafelgesprek, alle bijdragen zijn van harte welkom. Als extra laag in het gesprek met elkaar worden deelnemers gevraagd om tijdens deze bijeenkomst eventueel een voorwerp, een foto, een verhaal, een lied of iets anders mee te nemen
dat voor hen veelzeggend is als het gaat om slavernij. Graag van te voren aanmelden.

Boekpresentatie Rihana Jamaludin | Donderdag 19 augustus - 17:00 tot 19:00 uur (reservering start binnenkort)

Rihana Jamaludin geeft op donderdag 19 augustus haar boekpresentatie van 'Geheimen van het tuinhuis'. Jamaludin is geboren en opgegroeid in Paramaribo, Suriname en woont in Nederland. Ze schrijft o.a. historische romans over Suriname tijdens en na de slavernij. Haar vijfde boek, 'Geheimen van het tuinhuis', is geïnspireerd op het verhaal van de jonge uitvinder Jan Ernst Matzeliger, die omstreeks 1851 in Suriname in slavernij werd geboren.

Workshop met Glenda Martinus | 21 augustus - 13:00 tot 16:00 uur (ticketverkoop start binnenkort)

Maak kunst rondom Vrijheidsstrijder Tula. De aanleiding voor deze creatieve workshop van kunstenaar Glenda Martinus is de jaarlijkse Dia lucha pa libertat: de dag van de vrijheidsstrijd die de opstand tegen slavernij in 1795 op Curaçao herdenkt. Tula was een van de leiders. Kunnen we een beeld van hem maken, of van zijn moeder? Of van andere vrijheidsstrijders tegen slavernij (m/v/x)?
 

Klik voor meer achtergrondinformatie over de tentoonstelling.

Slot zuylen