Slavernij en institutioneel racisme
Deel drie van een driedelige serie over de verwerking van een verleden dat nog altijd voortleeft. Met o.a. politicoloog dr. Markha Valenta (UU) en Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI solutions).
Hoe verhouden hedendaagse ongelijkheden zich tot het Nederlandse slavernijverleden? Een gesprek over institutioneel racisme.
Van de Kindertoeslagaffaire tot etnisch profileren bij de politie. Om deze voorbeelden van institutioneel racisme te begrijpen, kun je niet om ons slavernijverleden heen. Hoe vertalen de mentale erfenissen van de koloniale tijd zich in hedendaagse ongelijkheden? En hoe komen we ervan af?
Praktische informatie
- Datum & tijd: donderdag 19 mei 2022
- Tijd: 20.00 - 21.30 uur
- Locatie: Bibliotheek Neude
- Voertaal: Nederlands
- Entree: gratis
- >> Informatie en aanmelden
Over deze serie
Ons slavernijverleden
Verleden, heden en toekomst van een gewelddadige geschiedenis
Het Nederlandse slavernijverleden is lang verzwegen. Nu, meer dan 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, lijkt er eindelijk ruimte te komen voor gesprek. Toch blijft het een moeizame dialoog, die zonder de inzet van de nazaten van tot slaaf gemaakten, telkens weer dreigt te verslappen. Hoe geven we de erfenissen van ons slavernijverleden een permanente plek in ons collectieve bewustzijn? Een driedelige serie over de verwerking van een verleden dat nog altijd voortleeft.
Download Studium Generale - Voorjaar 2022 (PDF)
Foto: CharlesFred / Flickr.com