Tentoonstelling Slavernij te zien op hoofdkantoor Verenigde Naties

Tentoonstelling Slavernij te zien op hoofdkantoor Verenigde Naties

Slavernij gaat de hele wereld aan. Daarom hebben de Verenigde Naties (VN) de tentoonstelling Slavernij van het Rijksmuseum geselecteerd om te presenteren in hun hoofdkantoor in New York. Een speciale versie van de tentoonstelling die in de zomer van 2021 te zien was in het Rijksmuseum, is van 27 februari t/m 30 maart 2023 te zien in de openbare entreehal van de VN

Het Rijksmuseum presenteert de tentoonstelling bij de VN in New York onder de titel Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het United Nations Outreach Programme on the Transatlantic Slave Trade and Slavery. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Permanente Missie van het Koninkrijk der Nederlanden bij de VN en het Nederlands consulaat-generaal in New York.

In New York worden de tien persoonlijke verhalen uit de oorspronkelijke Slavernijtentoonstelling gepresenteerd rond één enkel object uit de Rijksmuseumcollectie: een voetboei waarin meerdere mensen konden worden vastgeketend.

Bij de tentoonstelling komt een programma met sprekers uit de VS, het Caribisch gebied en Europa, die reflecteren op de relatie tussen musea, koloniale geschiedenis, samenlevingen en de toekomst.

Ook wordt de film Nieuw Licht in New York vertoond. Hierin volgt documentairemaker Ida Does het team van conservatoren bij de totstandkoming van de tentoonstelling in 2021. Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery is eveneens in aangepaste vorm beschikbaar om in andere VN-kantoren en ambassades wereldwijd te worden tentoongesteld.