De 1873-button: verzwegen jaren van slavernij

De 1873-button: verzwegen jaren van slavernij

Auteur: Nicole Sanches

De burgemeester van Amsterdam krijgt sinds 2011 traditiegetrouw een button opgespeld met het getal ‘1873’ tijdens de openingsceremonie van Keti Koti maand. Deze ceremonie is onderdeel van de Memre Waka, een herdenkingstocht in Amsterdam langs grachtenpanden die een rol hebben gespeeld in het Nederlandse slavernijverleden.[1]

Initiatiefnemer Perez Jong Loy
De button met het jaartal 1873 en het ceremonieel overhandigen van deze button aan de burgemeester is een initiatief geweest van Perez Jong Loy (1954-2019). Jong Loy was fervent activist en initiatiefnemer van een aantal significant Amsterdamse evenementen en herdenkingen rondom het slavernijverleden, waaronder het Kwakoe festival.

De zwarte button met witte bedrukking werd in 2011 bedacht om bewustzijn te vergroten rondom het feit dat de trans-Atlantische slavernij in Suriname niet eindigde in 1863, zoals algemeen bekend is. De gedwongen arbeid van tot slaaf gemaakten, en dus ook de daadwerkelijke slavernij eindigde pas in 1873, wegens een tien jaar durend Staatstoezicht. Volgens Jong Loy is de button “een herinnering aan het wrange feit dat in de koloniën de slavernij weliswaar werd in 1863 werd afgeschaft, maar dat de tot slaaf gemaakten nog tien jaar op de plantages moesten blijven werken om de schade van de maatregel te beperken voor de eigenaren. De button heeft een plek gekregen in het Amsterdam Museum.” [2] Curator Annemarie de Wildt schreef er een artikel over.
Lees: ‘Dit is de man achter Halsema’s 1873-button’

Meer weten?
Om meer te weten te komen over de periode van Staatstoezicht 1863-1873, waar de button naar refereert, kan je verder lezen op de website slavernijenjij.

Burgemeester Femke Halsema, interview met AT5

Burgemeester Halsema draagt de button tijdens de openingsceremonie van Keti Koti maand. Beeld: AT5

[1] Wegens RIVM maatregelen vond de herdenkingstocht dit jaar niet plaats en werd de ceremonie beperkt tot de ambtswoning.[2] bron: https://www.parool.nl/amsterdam/perez-jong-loy-1954-2019-streed-met-een-glimlach-op-het-gezicht~b1503735/