Op 10 oktober is het de ‘Dag van de Marrons’, een belangrijke herdenkingsdag voor de Marrons uit Suriname en Frans-Guyana. Bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam werd er daarom op 10 oktober een ceremoniële plechtigheid gehouden door de Marron gemeenschap.
Sinds 1974 herdenken en vieren de Marrons jaarlijks op deze datum, in Suriname en Nederland, de succesvolle strijd tegen onderdrukking en voor vrijheid door hun voorouders. Tussen 1650 en 1830 ontvoerden mensenhandelaren ruim een kwart miljoen Afrikanen naar Suriname. Een deel van de tot slaaf gemaakten wist aan de slavernij te ontsnappen. De gevluchte tot slaaf gemaakten, ook wel bekend als de Marrons, zijn in stamverband in de oerwouden van Zuid-Amerika gaan leven. De Marrons stichtten er dorpen en leefden van de jacht en de visserij.
Op 10 oktober 1760 werd door de koloniale overheid in Suriname het eerste vredesverdrag gesloten met de Aukaners, één van de stammen van de Marrons. Deze groep verkreeg hiermee juridische vrijheid en territoriale rechten in het binnenland. Dit eerste verdrag van 10 oktober 1760 staat daarom gegrift in het geheugen van de Marrons.
Comité 30 juni – 1 juli Tilburg organiseert op 10 oktober in samenwerking met het NiNsee om 19.30 uur in de Lochal in Tilburg een lezing door historicus Frank Dragtenstein over de Marron cultuur. De lezing beslaat de vroege, eerste 100 jaar van gewapende strijd van de marrons, de ontsnapte tot slaafgemaakten in Suriname. Aanmelden voor de lezing kan via Comité 30juni-1juli Tilburg.