Conferentie ‘Excuses komma en hoe nu verder’

Conferentie ‘Excuses komma en hoe nu verder’

Op zaterdag 22 april 2023 werd in Rotterdam de conferentie ‘Excuses komma en hoe nu verder’ georganiseerd om te praten over de volgende stappen na de excuses van premier Rutte voor het slavernijverleden. 

Tijdens de conferentie werd gesproken over een rijkssubsidie van 200 miljoen euro voor een ‘bewustwordingsfonds’ om betere voorlichting en bewustwording te realiseren over het slavernijverleden. Er waren drie suggesties voor de inzet van het geld: investeren in beter onderwijs en educatie, helpen bij de ontwikkeling van de Caribische eilanden en Suriname, en volwaardig burgerschap voor de nazaten. 

Sommige politieke partijen, waaronder de VVD, PVV en de SGP, zijn kritisch over het fonds van 200 miljoen. Andere partijen willen, naast excuses, ook herstelbetalingen, maar de VVD is fel tegen herstelbetalingen. 

De conferentie werd georganiseerd door het Stedelijk Collectief Keti Koti Rotterdam en stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Er waren verschillende sprekers aanwezig, waaronder Portugese historicus Catia Antunes, burgemeester Aboutaleb en voorzitter van Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis Linda Nooitmeer. Lees meer via Open Rotterdam