Anton de Kom in Canon van Nederland

Anton de Kom in Canon van Nederland

22 jun, 2020
Auteur: NiNsee

Op 22 juni 2020 werd de herijking van De Canon van Nederland gepresenteerd met als opvallendste veranderingen, meer aandacht voor vrouwen, diversiteit en regionale spreiding. Ook werd de eerste persoon van Surinaamse komaf, Anton de Kom, opgenomen in de vernieuwde Canon van Nederland. Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld.

In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek. In de jaren ’40 tijdens de Duitse bezetting van Nederland sluit De Kom zich aan bij het verzet. Hij wordt gearresteerd en komt via verschillende kampen uiteindelijk terecht in concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 24 april 1945 omkomt.

Pas in 1960 wordt zijn lichaam in een massagraf geïdentificeerd. In de jaren zestig herontdekken studenten zijn boek Wij slaven van Suriname. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 wordt De Kom steeds meer vereerd als held.

Anton de Kom