The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

YANNICK HIWAT VOORPREMIÈRE NORTH SEA JAZZ 2023

5 juli 2023 om20:30 - 23:30

Elk jaar verstrekt het North Sea Jazz Festival een vrije compositieopdracht aan een getalenteerde Nederlandse jazzmusicus. Dit jaar valt de eer te beurt aan jazzviolist en componist Yannick Hiwat. Hij presenteert zijn compositie Frimangron, vernoemd naar een wijk in Paramaribo, waarin het thema vrijheid centraal staat.

Yannick Hiwat (1988) studeerde in 2007 cum laude af aan de havo/vwo voor Muziek en Dans in Rotterdam. Hij studeerde aan het Fontys Conservatorium Tilburg en ontwikkelde afsluitend zijn jazzvioolspel bij Tim Kliphuis. In 2013 werd Hiwat verkozen tot ‘Duvel Vibes Soul & Jazz talent’ door Nederlandse muziekcritici, boekers en professionele musici. Yannick is bekend van zijn werk met Pete Rock, Chilly Gonzales, Snarky Puppy en Re:Freshed Orchestra, en van zijn eigen Yannick Hiwat Quintet. De compositieopdracht werd hem verleend vanwege zijn eigentijdse stijl waarin hij verschillende disciplines samenbrengt, van klassiek tot jazz, soul en hiphop. In Hiwats compositie Frimangron staat het thema vrijheid centraal. Frimangron is een wijk in Paramaribo en betekent vrij vertaald ‘het land van de vrije mensen.’ Met enkele van zijn dierbaarste collega-musici geeft Yannick een kijk in zijn klankwereld met diep respect voor zijn voorgangers uit de folklore, soul, gospel, hiphop en jazz.

De jury van de compositieopdracht, bestaande uit Raluca Baicu (programmeur Bird, De Doelen en North Sea Round Town, Rotterdam), Maaike Teunissen (programmeur Brebl, Nijmegen) en Nada Mounzer (eindredacteur NTR, Hilversum) was gelijkgezind. Zij vindt dat Hiwat met zijn nieuwe geluid en eigen signatuur het Nederlandse canon verbreedt. Daarnaast toont Hiwat lef door wegen te bewandelen die in Nederland nog niet zijn platgetreden.

De compositieopdracht North Sea Jazz kwam tot stand in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Jazzpodia en Jazzfestivals (VNJJ) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Kaarten: https://www.lantarenvenster.nl/programma/yannick-hiwat-2023/ 

De première vindt plaats op vrijdag 7 juli op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam Ahoy.

Gegevens

Datum:
5 juli 2023
Tijd:
20:30 - 23:30
Evenement Categorie: