The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Netwerkevent ‘Rotterdam na de komma’

22 juni om13:00 - 17:00

Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT) en Gemeente Rotterdam nodigen je van harte uit voor het netwerkbijeenkomst ‘Rotterdam na de Komma’, op zaterdagmiddag 22 juni.

In 2021 heeft burgemeester Aboutaleb namens het college excuses gemaakt voor de rol van Rotterdam in het koloniale en slavernijverleden. Later volgden excuses van de Minister-President en de Koning. Nu, tijdens het Nationaal Herdenkingsjaar, krijgt het koloniaal- en slavernijverleden en de doorwerking ervan veel aandacht. In Rotterdam met onder meer projecten en nieuw lesmateriaal voor het onderwijs, een culturele programmering in de stad, stamboomworkshops, een regeling voor gratis naamsverandering en een wandel-app langs koloniale plekken in de stad.

Het Nationale Herdenkingsjaar komt binnenkort ten einde, maar daarmee verdwijnt dit onderwerp niet van de agenda. Hoe blijven we in Rotterdam werken aan herstel, kennis over en erkenning van het verleden en hoe het verleden ons nu nog steeds beïnvloedt? Rotterdam na de komma.

Datum:

Tijd:  

Locatie:

 

Toegang:    

Zaterdag 22 juni

13:00 – 17:00 uur (daarna borrel)

De Doelen
Schouwburgplein 50, Rotterdam

Gratis

Programma

13.00 uur          Inloop

13.30 uur          Welkomstwoord en keynotes:

 • Faouzi Achbar, wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie van Gemeente Rotterdam.
 • Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Hij spreekt over de doorwerking van het verleden en duurzame strijd tegen racisme en discriminatie.
 • Dionne Abdoelhafiezkhan, IZI Solutions en co-auteur van het manifest Route naar Herstel. Zij spreekt over het belang van een route naar herstel.

15.00 uur          Pauze

15.30 uur          Netwerksessie (zie hieronder)

17.00 uur          Borrel

Netwerksessies

Kies een netwerksessie uit waarin je je laat inspireren, ervaringen deelt en eventueel mogelijkheden onderzoekt voor nieuwe samenwerkingen. Kijk op de aanmeldpagina voor meer informatie.

 1. Blijft de buzz? Pitch tijdens deze speeddate je project en vind nieuwe partners om je project te op te zetten, te herhalen of te verlengen.
 1. Koloniaal- en slavernijverleden: de impact op Gen-Z. Deel je ervaringen over hoe je kunt omgaan met trauma’s die van generatie op generatie zijn overgedragen. Deze sessie is speciaal voor jongeren.
 1. Inclusie: Onze collectieve coverstory. Verken met anderen wat ‘na de komma’ nu werkelijk betekent voor alle diversiteiten en perspectieven binnen de gemeenschappen.
 1. De Afro-Rotterdamse agenda. Denk mee over welke doelen de Afro-Rotterdamse gemeenschappen willen stellen voor de komende jaren.
 1. Verbinden door contractarbeid. Deel je ervaringen over hoe je leven en cultuur is gevormd door contractarbeid.
 1. Indische verhalen, anders belicht. Ga met anderen in gesprek over ieders eigen beleving van het verleden en hoe er gekeken wordt naar onze geschiedenis.
 1. Overheden. Laat je informeren over de projecten en plannen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/OC&W en de Provincie Zuid-Holland.

Aanmelden

Dit event is voor alle Rotterdammers met belangstelling voor het koloniaal en slavernijverleden van de stad. Meld je zo snel mogelijk aan door op deze link Registratie Netwerkevent ‘Rotterdam na de Komma’ te klikken. Hier vind je ook meer informatie over de netwerksessies. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen. Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een bevestiging.

Gegevens

Datum:
22 juni
Tijd:
13:00 - 17:00
Evenement Categorie: