The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Keti Koti Lezing – “White Debt: The Past, Present and Future”

18 juni om18:30 - 21:30

Het NiNsee en Het Scheepvaartmuseum zijn verheugd om samen de jaarlijkse Keti Koti Lezing aan te kondigen, die op dinsdag 18 juni plaatsvindt in Het Scheepvaarmuseum. Dit jaar wordt de lezing gegeven door de best-selling auteur Thomas Harding.

De Keti Koti Lezing 2024 is een belangrijk moment om stil te staan bij de geschiedenis van de slavernij en de blijvende impact ervan op het heden. Deze lezing is onderdeel van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat door de overheid van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is uitgeroepen. We nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen aan deze bijzondere avond en samen te reflecteren op de betekenis van vrijheid en rechtvaardigheid voor ons allemaal.

De Demerara-opstand door verschillende ogen
Thomas Harding, wiens moeders familie rijkdom vergaarde door plantages waar tot slaaf gemaakten moesten werken, verdiepte zich in de rol van Groot-Brittannië in de slavernij. Zijn onderzoek leidde hem naar de Demerara-opstand van 1823,: destijds de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in het Britse Rijk.

Tijdens de Keti Koti Lezing deelt Harding het verhaal van de opstand door de ogen van vier personen: Jack Gladstone, de leider van de opstand; John Smith, de priester die werd gestraft voor zijn betrokkenheid; een slavenhouder en politicus genaamd Jack Gladstone; en kolonist John Cheveley. Harding bespreekt hoe zijn onderzoek leidde tot vragen over de nalatenschap van slavernij vandaag, op cultureel, politiek en moreel vlak. Hij onderzoekt of toekomstige generaties van degenen die profiteerden van slavernij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ‘White Debt’, en benadrukt de dringende noodzaak van erkenning, educatie en herstelbetalingen.

Maritiem koloniaal verleden
In het Scheepvaartmuseum ontdek je als bezoeker welke invloed de maritieme wereld heeft op mensen en samenlevingen. Bij Het Scheepvaartmuseum krijgen bezoekers verhalen te horen over de maritieme geschiedenis, vanuit verschillende perspectieven. Het slavernijverleden en koloniale ongelijkheid zijn daar uiteraard onderdeel van. In september opent daarom een nieuwe vaste tentoonstelling over het maritieme koloniale verleden in het Atlantisch gebied en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving.  (Een kaartje voor de Keti Koti Lezing geeft toegang tot de tentoonstelling vanaf oktober 2024).

De Keti Koti Lezing met NiNsee is onderdeel van de programmering in aanloop naar deze tentoonstelling. Zo vindt op 17 juni de “Conferentie trans-Atlantisch slavernijverleden  ” plaats, met in de avond aansluitend een lezing van Tiya Miles. Daarnaast is op dit moment binnen de serie “Atlantische Vensters ” de installatie van Kevin Osepa te zien, die u voorafgaand aan de Keti Koti Lezing gratis kunt bezichtigen.

We hopen u te mogen verwelkomen op deze inspirerende avond.

 

Programma:

– 18.30 – 19.30 uur: Inloop/bezoek Atlantisch Venster

– 19.30 – 19.33 uur: Opening door Wendeline Flores

– 19.33 – 19.38 uur: Welkomstwoord door Urwin Vyent (NiNsee)

– 19.38 – 19.43 uur: Welkomstwoord door Michael Huijser (Het Scheepvaartmuseum)

– 19.43 – 19.48 uur: Introductie Keynote door Wendeline Flores

– 19.48 – 20.30 uur: Keynote speech door Thomas Harding

– 20.30 – 20.45 uur: Q&A met Wendeline Flores & Thomas Harding

– 20.45 – 21.30 uur: Borrel

 

De voertaal tijdens de Keti Koti Lezing is Engels

Toegang: gratis
Tickets: Via Eventbrite

Locatie:

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam

Over White Debt

Thomas Hardings’ boek ‘White Debt’ werd in 2022 gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het boek is genomineerd voor de Moore Prize for Human Rights Writing en uitgeroepen tot boek van het jaar door The Times Literary Supplement en iNews. The Guardian noemde het boek ‘briljant… indrukwekkend… vol details die je koude rillingen bezorgen. Harding geeft een masterclass in hoe geschiedschrijvers een actieve rol kunnen spelen, ten goede of ten kwade, in het kaderen van deze morele vragen.’ NRC selecteerde het als ‘het lezen waard’ over het Nederlandse slavernijverleden, terwijl Trouw schreef ‘het is een grondig gedocumenteerde, ontzagwekkende geschiedenis… een urgent boek’.

Over Keti Koti

Tijdens Keti Koti – in het Surinaams-Nederlands ‘Verbroken Ketenen’ – herdenken we de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën op 1 juli 1863. Ondanks deze formele afschaffing moesten veel tot slaaf gemaakten in Suriname nog tien jaar langer onder ‘staatstoezicht’ op de plantages blijven werken. Hierdoor kwam de slavernij voor velen pas daadwerkelijk ten einde op 1 juli 1873. Deze dubbele herdenkingsdata zorgen ervoor dat er vandaag de dag verschillende perspectieven bestaan over het aantal jaren sinds de afschaffing – 150 jaar of 160 jaar.

Gegevens

Datum:
18 juni
Tijd:
18:30 - 21:30
Evenement Categorieën:
,