The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Debatavond – Jazz, vrijheid & protest

26 juni om20:00 - 22:00

Met muzikanten duiken we in de rijke muziekgeschiedenis van Curaçao en Suriname. Van Afro-Surinaamse kaseko: muziek voortgekomen uit de wisselwerking tussen Afrikaanse slaafgemaakten en Amerikaanse jazz, tot Curaçaose tambú: ontstaan op de plantages zodat plantagearbeiders met elkaar konden communiceren zonder dat de eigenaar het kon verstaan.

In aanloop naar het Jazz & Vrijheid festival van 29 juni tot 1 juli spreken we in De Balie met muzikanten over muzikale roots, protestmuziek en de vrijheid van jazz.

Sprekers

Ronald Snijders is een belangrijke vaandeldrager van de kaseko jazz. Al meer dan 50 jaar brengt de fluitist een swingende fusion tussen Amerikaanse jazz, funk, soul en Surinaamse kaseko, kawina maar ook Braziliaanse jazz. Hij drukte zijn stempel op de Nederlands muziekcultuur en won hiervoor in 2022 de belangrijkste jazzprijs van Nederland: de Boy Edgar Prijs. In zijn muziekcarrière maakte hij meer dan 60 albums. Daarnaast is Ronald Snijders etnomusicoloog en kenner van Surinaamse en Afro-Caribische muziek.

Izaline Calister (Curaçao), Edison winnares 2009, heeft als singer/songwriter en theatermaker een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Soms ingetogen, dan weer opzwepend, verovert haar muziek met zelfgeschreven teksten in het Papiaments, publiek over de hele wereld. De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorteeiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden.

NØËL is een kunstenaar geboren en getogen op het prachtige eiland Curaçao. NØËL is onder meer zanger, schrijver, acteur, regisseur en ondernemer. NØËL studeert momenteel aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als regisseur/ maker. In 2017, op 18-jarige leeftijd, publiceerde NØËL zijn eerste boek getiteld Algu pa mi tera.

PROGRAMMAMAKER

Merlijn Geurts
MODERATOR

Rokhaya Seck

Tickets

Over het Jazz & Vrijheid festival
Jazz is onlosmakelijk verbonden met vrijheid. Vrijheid van expressie, om te innoveren én om te improviseren. Maar jazz is ook verbonden aan bevrijding van onderdrukking. Er is geen andere muzieksoort die zo belangrijk is geweest voor de emancipatie van Afro-Amerikanen als jazz. Tijdens het Jazz & Vrijheid festival herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij, en zetten we muziekculturen en artiesten met wortels in Curaçao en Suriname in de spotlight met de concerten Stobá di Kòrsou (29 juni), het Akono Familieconcert (30 juni) en het Keti Koti galaconcert (1 juli).

Het Jazz & Vrijheid festival is een samenwerking tussen NiNsee, DeLaMar en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Gegevens

Datum:
26 juni
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie: