The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dag van Elieser 2023

28 juni 2023

Sinds 2010 wordt er op de laatste woensdag van de maand juni een herdenkingsceremonie gehouden op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim In Ouderkerk aan de Amstel: De Dag van Elieser. Elieser was een tot slaafgemaakte man. Hij kwam in 1610 naar Nederland en overleed in 1629

Dit jaar organiseert Vereniging Opo Kondreman op de laatste woensdag van juni 2023 de 13e “DAG VAN ELIESER”. Wij herdenken de tot slaaf gemaakte Afrikaan Elieser, die stierf in 1629 en zijn laatste rustplaats vond op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. De jaarlijkse herdenking draagt bij aan bewustwording van het Nederlands slavernijverleden. Elieser staat symbool voor de nog 40 anonieme tot slaaf gemaakten die op de begraafplaats rusten en weerlegt de mythe dat er op Nederlandse bodem geen slavernij plaatsvond.

De herdenking zal in het teken staan van kracht, verbeelding, en herstel.

We gaan vooral onze aandacht besteden aan de periode vóór de handel van tot slaaf gemaakte mensen. Wie waren deze mensen, hoe leefden zij, welk beeld hebben wij daarvan en hoe kunnen wij daarvan leren om tot herstel te komen?

Voorafgaand aan de Dag van Elieser zal vereniging Opo Kondreman i.s.m. stichting Rebup weer gastlessen verzorgen rond het onderwerp Nederlands slavernijverleden en Elieser. De lessen zijn voor de groepen 6, 7 en 8 en worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ouder-Amstel.

Dit jaar is het onze intentie om weer een boottocht te verzorgen Amsterdam-Ouderkerk aan de Amstel. Deze vaart is bedacht door de oprichter en voorzitter vereniging Opo Kondreman wijlen Perez Jong Loy en staat symbool voor trans-Atlantische slavernij. Afhankelijk van onze mogelijkheden om deze vaart mogelijk te maken later meer informatie.

Locatie: Achter Het Kampje 2 (Elieser Pad) 1191BZ, Ouderkerk a/d Amstel

Dag agenda volgt nog!

Tot 28 juni.

Odi Lobi,

Vereniging Opo Kondreman

Gegevens

Datum:
28 juni 2023
Evenement Categorie: