The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Dag van Besef 2024

30 juni om18:30 - 21:00

Dag van Besef – 30 juni – Surinameplein

van 18:30 – 21:00 ( inloop 17:30)

Organisatie: Comite 30 juni – 1 juli, sinds 1993 op het Surinameplein in Amsterdam.

We staan op deze dag stil bij het koloniale – en slavernijverleden.

De Ceremonie van Besef met sprekers, zang, gebed, het voorouderritueel, leggen van bloemen, zingen van de volksliederen en hijsen van de vlaggen.

Met medewerking van o.a. Wehpokamanong, CuraZo, Pasensi Famiri,  Fenna Ulichki, Kizzy, Simion Blom,  Wi Kan doe

Om 20:00 wordt na het zingen van de volksliederen en het hijsen van de vlaggen van alle landen die horen (of hoorden) bij het Koninkrijk der Nederlanden-  2 minuten stil gestaan bij het verleden en kijken we vooruit naar de toekomst.

Waar staan we nu en wat moet er nog gebeuren?

Voor meer informatie: www.nationaalcomite30juni1juli.nl

Meer informatie:

De ‘Ceremonie van Besef’ vindt sinds 1993 op 30 juni plaats op het Surinameplein in Amsterdam. De Ceremonie van Besef is een sfeervolle ceremonie aan de vooravond van de herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij (1 juli 1863).  Op het Surinameplein wordt bij het Monument van Besef/De Levensboom/A Bon Fu Gronprakseri vooral stilgestaan bij het besef dat de landen die bij het Koninkrijk der Nederlanden horen of hebben gehoord – Nederland, Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius – door het gemeenschappelijk historisch verleden met elkaar verbonden zijn.

De Ceremonie van Besef is een bijzondere herdenking met speeches, zang, bloemleggingen en gebed, maar ook wordt er om 20:00 uur stil gestaan bij het feit dat deze landen door de geschiedenis bij elkaar gebracht zijn en samen door moeten. De samburadrum zal klinken, de vlaggen zullen worden gehesen, een compilatie van alle volksliederen zal ten gehore worden gebracht en het trompetsignaal zal de stilte inleiden.

In 2003 werd het Monument van Besef / Levensboom/Bon Fu Gronprakseri onthuld op het Surinameplein.

Gegevens

Datum:
30 juni
Tijd:
18:30 - 21:00
Evenement Categorieën:
,