The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Comité Fryslân: Lunchlezing – Een theatrale duik in de Friese slavernijgeschiedenis

15 juni om12:30 - 13:15

In 2023 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de voormalige koloniën afschafte. Tijdens deze lunchlezing laten Guus Pengel, Henk Leutscher en Jaleesa Schiphorst hun licht schijnen op het Friese slavernijverleden. Zij vertellen over sporen van het slavernijverleden in Leeuwarden en de activiteiten tijdens het herdenkingsjaar, waaronder de muzikale voorstelling Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei. De voorstelling is een coproductie van Pier21 met Untold, Volksoperahuis en De Harmonie en gaat op 16 juni a.s. in première.
Guus Pengel
Pier21 benaderde Guus Pengel om een script te schrijven over het koloniale verleden van Fryslân. Dat was een mooie uitdaging. Want rond dit herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de trans-Atlantische slavernij, worden veel verhalen uit deze koloniale periode op het theater of in boeken getoond. Aan het begin van het schrijfproces was Pengel, die in Zaandam woont, zijn kennis over de Friese slavernijgeschiedenis en van Fryslân nog beperkt. De schrijver deelt hoe deze magische voorstelling met muziek, dans en zang in het Papiaments, Sranantongo en Frysk tot stand is gekomen. Guus Pengel schreef eerder onder andere voor Jörgen Raymann, Chatney.nl, Stichting Julius Leeft en de speelfilms Sing Song en Tuintje in mijn hart.

Henk Leutscher

Henk Leutscher is stadsgids in Leeuwarden en verzorgt met zijn bedrijf ‘A Guide to Leeuwarden‘ de meeste openbare stadswandelingen in Leeuwarden. In 2021 organiseerde Pier21 een grote viering van Keti Koti, waarbij de gidsen van A Guide to Leeuwarden verhalen vertelden op plekken in Leeuwarden die een link hadden met het slavernijverleden. Sindsdien worden er regelmatig wandelingen langs de sporen van het slavernijverleden georganiseerd. Voor de nieuwe voorstelling van Pier21 zal A Guide to Leeuwarden op een aantal avonden een voorprogramma verzorgen met een korte stadswandeling langs sporen van het slavernijverleden. Tijdens deze lunchlezing zal Henk ook over een aantal panden vertellen die verbonden zijn aan het slavernijverleden in Leeuwarden.

Stichting Comité 30 juni / 1 juli Fryslân

Jaleesa Schiphorst vormt samen met voorzitter Björn Fräser, Senaida Bron en Mavis Brewster het bestuur van de stichting Comité 30 juni / 1 juli Fryslân. Een lokale stichting die gericht is op het genereren van aandacht en bewustwording in de Friese samenleving over de trans-Atlantische slavernij. Comité 30 juni / 1 juli Fryslân is als lokale partner betrokken bij de theatervoorstelling Un dia nobo – wan nyun dey – in nije dei. Op 30 juni 2023 organiseert de stichting voor het eerst ook een lokale herdenking. Jaleesa Schiphorst zal aan het einde van deze lezing vertellen over wat zich tijdens het herdenkingsjaar nog meer zal afspelen in Fryslân.
Lunchlezing
De lezing begint om 12.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. I.v.m. verwachte drukte is reserveren verplicht! Bij het aanmelden kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de lunch uit de Surinaamse keuken voorafgaand aan de lezing (zowel vegetarisch als niet-vegetarisch + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 5 euro, te betalen bij aanvang. Geef bij het aanmelden ook aan met hoeveel personen je komt. De lunchlezing wordt georganiseerd door Tresoar, in samenwerking met Pier21 en Stichting Comité 30 juni-1 juli Fryslân.

https://www.tresoar.nl/bezoeken/agenda/Lunchlezing-Friese-Slavernijgeschiedenis

Gegevens

Datum:
15 juni
Tijd:
12:30 - 13:15
Evenement Categorie:

SOCIALS