The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bonaire, een Koloniale Zoutgeschiedenis : Boekpresentatie en nagesprek

6 juni 2023 om20:00 - 21:30

Het eiland Bonaire was eeuwenlang een Nederlandse kolonie. De geschiedenis van het eiland is nauw verbonden geweest met de geschiedenis van de slavenhandel en wel om een hele specifieke reden: zout. Het zout op Bonaire werd geproduceerd in zoutpannen, waar er tot slaaf gemaakte Afrikanen werden gedwongen om te werken. Bijna elk schip dat naar Afrika of het Caribisch gebied vertrok, had enkele tonnen zout aan boord voor het conserveren van voedsel. Zonder zout was er geen scheepvaart mogelijk en dus ook geen Transatlantische handel in mensen. Schrijvers Cees Luckhardt en Boi Antoin belichten dit vaak vergeten stukje van de Nederlandse koloniale geschiedenis.
6 Juni , 20.00
STUDIO PDZ, op locatie
GRATIS
Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Boi Antoin
Historicus, Journalist
Cees Luckhardt
Schrijver en Docent Maatschappijleer & Economie
Zion Piggott
Educatiemedewerker, Rondleider Nationaal Archief en Oprichter Curasolenjo.
Emma Louise Pratt
Project Leader at Fundashon Históriko Kultural Boneriano

Over de auteurs

Journalist Bòi Antoin spant zich in om de Bonairiaanse cultuur te bewaren en haar (orale) geschiedenis te ontsluiten. Hij is oprichter van het archief FuHiKuBo (Fundashon Históriko Kultural Boneriano) en initiatiefnemers van de website ArchivoBoneiru. Voor zijn verdiensten ontving hij in 2002 een Zilveren Anjer.

Cees Luckhardt is docent geschiedenis & wereldburgerschap. Hij schrijft naast schoolboeken historische artikelen voor het Antilliaans Dagblad en de Boneriano/Extra-Bonaire, de krant van Bòi Antoin. Hij werkte drie jaar als geschiedenisdocent op het eiland en geeft sindsdien lezingen over Bonaire en haar koloniale geschiedenis.

DIT PROGRAMMA IS ONTWIKKELD DOOR
IN SAMENWERKING MET
Kjelld Masoud Kroon
Programmamaker Sociale Stad
DE MODERATOR VAN DIT PROGRAMMA IS
Chelsy Gómez Hernandez
Public Affairs Consultant

Gegevens

Datum:
6 juni 2023
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie: