The Blog

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

BLACK HERITAGE FESTIVAL

1 juni 2023 - 30 juni 2023

Met trots presenteert Untold als aanloop naar Keti Koti de 3e editie van het Black Heritage Festival (BHF) in de hele maand juni 2023. Een festival waar kunst, cultuur, geschiedenis en erfgoed samenkomen middels diverse activiteiten in Almere, Amsterdam, Berg en Dal, en Rotterdam. Het programma met het thema Black Culture bestaat uit theatervoorstellingen, lezingen, workshops, talkshows masterclasses waarbij kennis over Afrikaanse culturen wordt gedeeld met jong en oud. Makers en publiek komen bij elkaar voor inspiratie en kennisuitwisseling over de geschiedenis, heden en toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed.

 

Nieuw: Theatervoorstelling Kormantse

In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden produceert Untold speciaal voor het festival de voorstelling ‘Kormantse’ in coproductie met Black Harmony. De voorstelling begint in het Kormantse gebied in het huidige Ghana. Tijdens de Trans-Atlantische slavernij ging men hier in verzet met onder andere strategie en spirituele kracht vanuit dit gebied. Vandaag de dag kent men binnen de Afro-Surinaamse Winti de entiteit Kromanti. Waar komt deze entiteit vandaan en hoe is het tijdens het verzet in het Caribisch gebied ingezet? Tijdens Kormantse zal het publiek erachter komen wat we weten over de Kromanti Winti door middel van Afrikaanse zang- en danstradities en gewoontes van Afrikaans Surinaamse diaspora. De kennis die in de voorstelling wordt gedeeld is verzameld door Blaka Online, Otmar Watson, Orlando Ceder en Desta Deekman. Ook zijn Nana Efua (beter bekend als Marian Markelo) en Tata Dompo Juliën Zaalman geraadpleegd om hun kennis te delen ten behoeve van deze voorstelling. Eindregie door Tati Wirahadiraksa.

 

Afrodance choreograaf uit Ivoorkust en gasten van eigen bodem
Op uitnodiging van Untold is Ngoyi Milandou Rhodes te gast vanuit Ivoorkust. Rhodes heeft vele prijzen gewonnen als danser en choreograaf. Zo was hij in 2022 prijswinnaar van Primud. Dit is de grootste urban award van Ivoorkust die jaarlijks wordt uitgereikt in de stad Abidjan. Het is voor jongeren mogelijk om zich in te schrijven voor de dansworkshops die hij geeft in het Bijlmer Parktheater (15 & 22 juni mail naar dance@untold.nl) en Theater Zuidplein (18 juni en aanmelden via theaterzuidplein.nl). Er zal in de verschillende programma’s worden bijdragen door o.a. Francio Guadeloupe, Hiphop persoonlijkheid Litciano Horb alias 4SHOBANGERS, Kunta Rincho, Afro Dance choreograaf en performer Precious Alvares, Perry Gits.

In een intieme setting in Bibliotheek Rotterdam staan Fashion en Black Heritage centraal tijdens een interactieve talk over het opdoen, overdragen en letterlijk dragen van kennis. Geïnteresseerden gaan in gesprek met Janice Deul, Jane Stjeward-Schubert, Marjorie Fernandes, Andy Arduin, Cheyenne Nelson en Nyanga Weder.

Samenwerkingspartners
Het Black Heritage Festival is mede mogelijk gemaakt door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost), het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. De samenwerkingspartners zijn o.a. het Bijlmer Parktheater, Afrika Museum, Nationaal Museum van Wereldculturen, New Metropolis Zuidoost, Imagine IC, Theater Zuidplein, Kunstlinie, Bibliotheek Rotterdam, Black Harmony, en Stichting Eternity Percussion.

Gegevens

Begin:
1 juni 2023
Einde:
30 juni 2023
Evenement Categorie: