Boek Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren

Boek Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren

1 juli 2023 vieren we het 160 jarig jubileum van de afschaffing van slavernij in Nederland. In het boek Keti Koti staat alles wat je over deze dag wilt weten. Auteur Janice Deul beschrijft in het boek Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren, de geschiedenis en de oude en hedendaagse tradities van Keti Koti. Bovendien betoogt ze hoe Keti Koti er anno nu uit zou moeten zien, zodat we in Nederland gezamenlijk voorwaarts kunnen.

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti. Op deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. In 2023 is dat honderdzestig jaar geleden en de laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om van Keti Koti een officiële vrije dag te maken. Ook opinieschrijver Janice Deul maakt zich daar sterk voor. Het Nederlands slavernijverleden is een ingewikkeld en gevoelig onderwerp. Dat hebben de reacties op de excuses van Rutte nog maar eens blootgelegd. Precies daarom is het van fundamenteel belang dat we allemaal stilstaan bij deze periode uit de geschiedenis.

Keti Koti is een geïllustreerde gids voor iedereen. Te gebruiken als inleiding, naslagwerk, gids en slijpsteen, met als doel het collectief vergroten van de kennis over Keti Koti, algehele bewustwording en historisch besef rondom thema’s als ongelijkheid en vrijheid.

Janice Deul is (lifestyle)journalist en coauteur van Little black hair book, een ode aan kroes- en krulhaar. In opiniestukken, columns en lezingen en met haar inspiratieplatform Diversity Rules maakt ze zich sterk voor een inclusief en veilig cultuur- en mediaklimaat