Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden – 1 juli 2023

Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden – 1 juli 2023

Op zaterdag 1 juli 2023 vindt voor de 21ste keer de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden plaats bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis in het Oosterpark in Amsterdam. De herdenkingsceremonie is in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Nederlandse kabinet en valt samen met de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden herdenken we dat 160 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden, op 1 juli 1863 (door middel van de Emancipatiewet) formeel de slavernij in Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk heeft afgeschaft. Toch blijft 1873 ook een belangrijke datum in deze geschiedenis. In Suriname waren sommige voormalige slaafgemaakten verplicht om tot 1 juli 1873 onder staatstoezicht te blijven werken op de plantages.
De herdenking zal van 14.00 uur tot 15.15 uur  rechtstreeks te volgen zijn via NPO 1, Radio 1 en NOS.nl. Het Keti Koti Festival wordt dit jaar gehouden op het Museumplein in Amsterdam vanwege de verwachte hogere opkomst en de beperkte capaciteit qua bezoekers in het Oosterpark. Op het festival, dat om 13.00 uur begint, zijn er diverse optredens en verdiepende activiteiten op de verschillende podia te volgen. Tijdens de plechtigheid van de Nationale Herdenking (14.00 uur -15.15 uur) wordt het festival op het Museumplein stilgelegd en kan via grote schermen worden meegekeken naar de ceremonie in het Oosterpark. Het Keti Koti Festival eindigt om 23.00 uur.

( Meer informatie over de volledige programmering van het Keti Koti festival lees je hier)